Bewustwording

Gepubliceerd op 7 augustus 2018 om 19:00

Bewustwording….

 

Afgelopen week reed ik in de auto achter een vrachtwagen en las de tekst “No farmers, no food”. Klopt dat nu echt…, dacht ik. Even nadenken levert al gauw op dat groenten toch echt verbouwd moeten worden, kaas van koeien en geiten komt, brood van tarwe, vlees, enz..

Boeren hebben het tegenwoordig zwaar, want de overheid maakt het hen erg lastig met allerlei regels en nu met de droogte lijkt het helemaal dramatisch (als ik alleen al aan de oogsten denk). En dan die tekst ‘no farmers, no food’…… Een moment van bewustwording: respect voor de boeren.

Afgelopen week lees ik toevallig drie dagen achter elkaar trouw de krant en word ik drie dagen geconfronteerd met ‘bewuster leven’:

- Dinsdag: Over een ziek voedselsysteem (slecht voedsel en dientengevolge ziekte), maar het zinnetje wat me altijd raakt gaat over de schade die we aanrichten aan onze planeet met alleen al onze voedselproductie.

- Woensdag: Een positief bericht over een bomenmakelaar. Bij nieuwbouwwijken moeten bomen vaak gekapt, maar de bomenmakelaar kan deze bomen een nieuwe bestemming geven.

- Donderdag: Van de redactie Duurzaamheid en Natuur het bericht dat als alle landen evenveel zouden consumeren als Nederland, dat er ruim drie aardbollen nodig zouden zijn.

 

Al jaren ben ik me ervan bewust dat we de aarde uitputten, dat onze kinderen, kleinkinderen of kinderen van onze kleinkinderen het straks heel zwaar zullen krijgen. Iedere dag worden er meer dan 27 miljoen bomen gekapt hoorde ik, terwijl dat toch onze bron van leven is en van veel dieren het leefgebied…. Fruit of groenten wat niet perfect is wordt er dagelijks door heen gedraaid. Hulde aan de boer die afgelopen week 6 miljoen ‘afgekeurde’ snoeptomaatjes gratis heeft uitgedeeld en hulde aan de mensen die deze graag wilden hebben! Voor die afgekeurde snoeptomaatjes had ik ook nog willen betalen, alleen al om het ‘zinloze doordraaien’ ervan te voorkomen.

 

Mijn eigen persoonlijke bijdrage aan bewuster leven is misschien nog maar heel klein, maar ik houd me vast aan alle kleine beetjes die helpen en die uiteindelijk toch verschil kunnen maken als iedereen een beetje bewuster leeft. Voorbeelden van wat we zelf doen: Een broodtrommeltje in plaats van zakjes (om de plastic soep in de oceaan en het dierenleed wat daarmee gepaard gaat te helpen beperken), een toekomstig terras aanleggen van waaltjes in plaats van hardhout, het scheiden van afval, letten op kleding (bijv. biokatoen in plaats van polyester), biologisch voedsel en juist minder perfect uitziend fruit of groente kopen, milieuvriendelijk wasmiddel….. Dit zijn een aantal dingen die wij zijn gaan doen. En het besef groeit dagelijks, bijvoorbeeld door een tekst op een vrachtwagen of berichtjes in de krant. We krijgen zoveel signalen dat bewustwording op dit vlak een noodzaak wordt als je geeft om voortzetting van deze aarde.

 

In ons centrum voor bewuster leven willen we ons vooral richten op bewuster omgaan met gevoelens en het maken van keuzes. We zijn onbewust zo vaak bang om te voelen, maar voelen maakt ons juist compleet en lucht op. Waarom sluit ik dan zelf ook nog te vaak mijn ogen voor hoe wij met deze wereld omgaan? Misschien ben ik wel bang voor het verdriet als ik eraan denk hoe kinderen van de volgende eeuw onze ‘nalatenschap van overproductie’ moeten opruimen en deze planeet met alle inzet zullen proberen te redden? En kiezen voor comfort op korte termijn is altijd veel makkelijker dan keuzes maken die beter zijn voor de lange termijn.

 

Marjanne de Jong

Kleine Rietganzen, Centrum voor bewuster leven.

 

http://www.de-uitkomst.nl/editie.php?uitkomst_id=511       week 32, pagina 8, 2018.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.