Echt contact maken....

Gepubliceerd op 10 juli 2018 om 19:00

Echt contact maken….

 

“Wat bedoel je?”, vroeg een vriendin mij geïrriteerd toen ik zei dat het belangrijk kan zijn om soms ‘echt contact’ aan te gaan. Ze vertelde me een verhaal over haar broer die haar voor de zoveelste keer voor zijn karretje had gespannen; hij was net verhuisd en had aan zijn zus, mijn vriendin dus, gevraagd of ze wilde helpen met schoonmaken en opruimen. Zij had er helemaal geen zin in en realiseerde zich dat ze er weer in mee was gegaan, terwijl ze die zaterdag eigenlijk met haar dochter had willen winkelen. “Hoe hij dat altijd weer voor elkaar krijgt”, mopperde ze verder. “Hij doet altijd net of hij het dan niet redt, dat het zo veel werk is en dan zegt hij dat hij het overzicht niet meer heeft, dat ik daar juist zo goed in ben… en voor ik het zelf in de gaten heb wil ik hem dan helpen en heb ik alweer ‘ja’ gezegd”, zei ze. En toen zei ik dat over ‘echt contact maken’…..

 

Allereerst het volgende: Op een afspraak of op iets wat je hebt toegezegd, mag je altijd terug komen! Oprah Winfrey heeft dat een keer heel duidelijk gesteld in haar talkshow en ik ben het helemaal mee eens met haar. Belofte maakt geen schuld, want soms kun je je –zoals het geval was bij mijn vriendin- opeens iets realiseren waardoor je iets wat je hebt toegezegd toch niet wilt doen.

Ik legde haar voor dat ze natuurlijk iets kan zeggen in de trant van ‘joh, ik heb te snel ja gezegd, want ik had al het plan om met mijn dochter te gaan winkelen die zaterdag en ik baal ervan dat ik dat zo snel terzijde heb geschoven’. En dan is ze er voor nu van af, hoeft ze niet schoon te maken bij hem, heeft ze waarschijnlijk een broer die even baalt, maar een paar weken later weer een nieuw of ander verzoek aan haar doet en waar ze mogelijk toch weer in mee gaat.

Als ze ‘echt contact’ wil maken met zichzelf en met hem, dan zou ze eerst even bij zichzelf ‘naar binnen’ kijken (dat heet introspectie). Dan ga je bij jezelf onderzoeken wat je nu precies irriteert…. In het geval van mijn vriendin irriteerde het haar dat zij het idee had dat zij gemanipuleerd werd iets te doen wat ze eigenlijk niet wilde. Haar broer deed ‘hulpeloos’ (dat het zo veel werk was, hij geen overzicht had, enz.) en zij wilde ‘helpen’… Die realisatie maakte dat ze dit thema ook aan hem zou kunnen voorleggen. En dan maak je echt contact. Eerst contact met jezelf, door precies te achterhalen wat je dwars zit, en daarna kun je overwegen of je hierover ook het contact aangaat met de ander.

In het geval van mijn vriendin zou ze dan kunnen zeggen: “Lieve broer, ik wil graag iets met je bespreken, iets wat vaker tussen jou en mij gebeurt en waar ik last van heb. Ik heb soms het idee dat ik word gemanipuleerd om iets te doen wat voor jou belangrijk is. Jij vertelt dan bijvoorbeeld dat je het allemaal niet meer overziet en dat ik dat juist zo goed kan. Daarmee word ik naar mijn idee bijna ‘verleid’ om je te helpen en op die manier wil ik het niet meer. Als je voortaan een vraag hebt, vind ik het fijner als je die gewoon stelt en dat ik daar ‘ja of nee’ op kan zeggen zonder dat ik achteraf een schuldgevoel heb.”.

 

Marjanne de Jong

Kleine Rietganzen, Centrum voor bewuster leven.

 

http://www.de-uitkomst.nl/editie.php?uitkomst_id=507          week 28, pagina 18, 2018.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.