Psychotherapie

Gepubliceerd op 12 juni 2018 om 19:00

Psychotherapie

 

Wat is psychotherapie en wanneer zoek je wel en wanneer zoek je geen hulp bij problemen of klachten waar je tegen aan loopt? Deze vraag houdt veel mensen bezig en de drempel is vaak groot om naar de huisarts te stappen en hulp te vragen.

Mensen vroegen me wat ons centrum nu precies kan betekenen hierin?

 

Wat wij bieden is laagdrempelige zorg voor mensen die eigenlijk wel problemen ervaren met zichzelf, familie, werk en/of hun relatie, maar die het bijvoorbeeld niet erg genoeg vinden om er hulp bij te vragen.

 

Psychotherapie is een ‘middel’ om (weer) in contact te komen met je eigen gevoelens, belevingen, verlangens of behoeften. Waar wij mensen mee helpen in ons centrum is stap 1: Helder krijgen wat je zelf beleeft, voelt en hoe je daarmee om zou willen gaan. Daarna komt pas stap 2: Wat ga ik er in de praktijk nu echt mee doen?

Dus stel je krijgt helder dat je eigenlijk heel boos bent op een collega (stap 1) omdat zij een persoonlijke gebeurtenis van jou heeft doorverteld aan een andere collega. Dan kan het al helpen als je je dat bewust bent en dat je ook precies weet waar je zo boos over bent, want vaak voel je misschien wel boosheid maar weet je niet precies wat je nu zo boos maakt.

Wat dan bijvoorbeeld zo boos maakt is bij iedereen weer verschillend. De ene persoon ervaart het als dat je vertrouwen is beschadigd, weer een ander beleeft het als een schending van privacy of dat je iets persoonlijks niet kunt delen, enz.. Als dat helder is, dan kan dat al opluchting geven. Soms herinnert het ook aan een vroegere ervaring, maar dat hoeft niet. In ieder geval komt daarna stap 2: wat ga ik ermee doen? In ons centrum helpen we altijd met meedenken, maar de beslissing om er wel of niet iets mee te doen ligt uiteraard altijd bij jou.

Stel dat je de ervaring hebt dat de collega toch niet echt goed kan luisteren, dan is het soms begrijpelijk om te besluiten het niet te bespreken met haar omdat het geen effect zal hebben. Dan neem je wat afstand in het contact en vertel je in de toekomst minder persoonlijke dingen aan haar. Als je het wel wilt aangaan met je collega omdat je die afstand in het contact niet wilt, dan is het belangrijk om het op een goede manier over te brengen. Daar zal ik dan een volgende keer weer iets over vertellen. En als er vragen zijn, stel deze gerust via de website!

Deze column plaatsen we voorlopig iedere vier weken.

 

Marjanne de Jong

Kleine Rietganzen, Centrum voor bewuster leven.

 

http://www.de-uitkomst.nl/editie.php?uitkomst_id=501      week 24, pagina 16, 2018.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.