Hoe vaak pas jij je aan?

Gepubliceerd op 15 mei 2018 om 19:00

Hoe vaak pas jij je aan?

 

Een bekende DJ Avicii is overleden, 28 jaar. Hij zag geen uitweg meer. En ik merkte dat ik het heel verdrietig vind. Op Netflix staan documentaires over zijn leven. En ik vroeg me af of hij vast zat in ‘zich aanpassen’.

 

Vaak raken we verwijderd van ons eigen gevoel omdat we ons bijvoorbeeld aanpassen. Stel je wilt op Vaderdag eigenlijk heel graag naar een bepaalde voorstelling, maar je vader verwacht dat je toch echt langs komt op die dag of je denkt dat hij dat verwacht. Als je nu heel bewust ervoor kiest om dan de voorstelling te laten gaan en toch je vader te bezoeken, dan hoef je op zich geen last te hebben van het feit dat je je aanpast aan de (vermeende) wens van je vader. Maar stel je kiest niet bewust en je gaat naar je vader vanuit het idee ‘dat moet nu eenmaal’ en diep in je hart was je liever naar de voorstelling gegaan, dan gaat het in jezelf wringen. Dan komt er irritatie of onvrede en kan het zijn dat je dat zomaar afreageert op iemand die er niets mee te maken heeft (bijvoorbeeld op je partner, een kind of een hond).

Als je je heel vaak aanpast, dan raak je op een bepaald moment vervreemd van jezelf en weet je soms niet eens meer wat je zelf nu precies wilt. Psychotherapie of coaching kan dan helpen om weer contact te krijgen met je eigen gevoelens of verlangens. Dat kan soms confronterend zijn omdat je dan bijvoorbeeld kunt ontdekken dat je eigenlijk boosheid voelt naar je vader, omdat je hem ervaart als iemand die verwacht dat je komt op Vaderdag.

 

Als je goed contact hebt met je eigen gevoel dan zou je het misschien met je vader bespreken: “Pap, ik weet dat het Vaderdag is, maar er is een voorstelling die ik heel graag wil zien. Vind je het goed als ik een andere keer kom?”. Als je vader dan zegt “Lieverd, geen probleem hoor, als jij komt is het voor mij altijd Vaderdag”, dan voelt het vrij en ga je waarschijnlijk met veel plezier op een andere dag naar hem toe. Maar als een vader zegt “Nou, je weet toch wel dat het maar eens per jaar Vaderdag is, dus moet je nu juist op die ene dag naar een voorstelling?”, dan voelt het niet vrij. Dat kan boosheid geven, maar je houdt ook van je vader, je wilt hem niet teleurstellen en dan kan het zomaar gebeuren dat je de boosheid wegdrukt en dat je je aanpast….

Maar waar ben jij dan?

 

Marjanne de Jong

Kleine Rietganzen. Centrum voor bewuster leven.

 

http://www.de-uitkomst.nl/editie.php?uitkomst_id=497     pag. 10, week 20.


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.